Close

divInfo5 Wait...

Close

.
 

IJsland als uitdaging voor diabetespatiënten

Luister vanmiddag om 15.00 uur (31 december 2013) naar BNR-radio.
LUMC'er Sasja Huisman komt samen met oud-volleyballer Bas van de Goor in het programma BNR Gezond. Zij vertellen over de Iceland Diabetes Challenge die ze deze zomer aangaan.

Olympisch goud
Bas van de Goor heeft olympisch goud en hij heeft diabetes. Vanwege dat laatste richtte hij de Bas van de Goor Foundation op, een stichting die mensen met diabetes meer regie over hun gezondheid wil geven. En dat is ook meteen de doelstelling van de IJsland Challenge; zelfmanagement uitleggen met als doel de kwaliteit van leven van mensen met diabetes verbeteren.

Samen met 12 mensen met diabetes (type 1 en 2) gaat Van de Goor van 4 t/m 12 juli naar IJsland. Medisch psycholoog Sasja Huisman en prof. Eelco de Koning (Nierziekten/Endocrinologie) gaan mee. Zij begeleiden de patiënten én doen onderzoek.

Zelf bagage dragen
Huisman legt uit dat patiënten tijdens de reis zelf hun bagage moeten dragen, hun route moeten vinden en hun kamp moeten opzetten."En daarbij moeten zij ondertussen zelf hun diabetes managen. Een échte uitdaging op het gebied van zelfmanagement."

Eerste metingen gestart
Huisman is gespecialiseerd in zelfmanagement van diabetes. "Mijn rol als medisch psycholoog is het onderzoeken van o.a. motivatie, zelfmanagement-vaardigheden en kwaliteit van leven, voor, tijdens en na de reis. De deelnemers zijn nu net geselecteerd en de baseline-metingen zijn net gestart."